keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Mammuttihiihto 16-17.3.2012



Mistä näitä ideoita aina kumpuaa? Ei taaskaan tarvinnut kuin netistä osua silmiin otsikon mukainen tapahtuma, ja päätös lähteä mukaan oli valmis.

Kyseessä oli siis 21 tunnin umpihankihiihtorogaining, eli ympäri Sipoon korpia ja urbaanimpaa maastoa oli sijoitettu 7 rastia, joilla käyntijärjestys oli vapaa, rasteilla käynnistä sai pisteitä ja eniten pisteitä kerännyt oli voittaja.

PiPolaisista matkaan uskaltautuivat Savon Raketti, Tarius ja Leif Jokmokson. Startti tapahtui Vantaan Kuusijärveltä 6 muun urhoollisen kanssa perjantai-iltana klo 19, illan pikkuhiljaa jo hämärtyessä.

Pienen alkuräpellyksen jälkeen totesimme jo heti startissa, että muut menivät menojaan, me olimmekin päättäneet jo etukäteen rauhallisesta retkeilyvauhdista.

Ykkösrastille Mosabackaan painelimme suksilla hiihtolatuja pitkin, viimeinen kilometri jäistä metsäautotietä, jossa saimme ensituntuman hurjavauhtisiin laskuihin pimeässä, otsalamppukaan ei oikein tarpeeksi valaissut kovassa vauhdissa. Rasti löytyi helposti, ja matka jatkui kohti Talman laskettelukeskuksessa sijaitsevaa kakkosrastia.

Alkuun reipas umpihankipätkä pitkin peltoja, sitten latuja pitkin Keravan Keinukalliolle, jossa päätettiin ottaa sukset olalle ja hölkötellä teitä pitkin Talmaan. Kakkosrasti, ja pikainen päätös vaihtaa repusta lenkkarit monojen tilalle, koska seuraava väli näytti tievoittoiselta.
Tietä hölkättiin kilometrin verran, kun vastaan tuli oikeaan suuntaan menevä Porvoon rautatie. Rata näytti hyvin hiihdettävältä, joten monot takaisin ja Leifin toimiessa veturina, Tarius ja Savon Raketti joutuivat tavaravaunujen osaan 7 kilon reppuineen. Muutaman kilometrin jälkeen päästiin taas latupohjalle ja matka jatkui koilliseen kohti Borgbytä. Kolmas rasti sijaitsikin helposti ladun varrella.

Seuraavalle rastille pitikin sitten tehdä päätös suksien ja jalkojen välille, latupohjaa hiihtämällä tulisi matkaa 8km, tietä pitkin 4km. Päätettiin kokeilla oikoa, eli sukset jalassa tien penkkää pitkin. Puolet matkasta pääsikin suksilla, viimeiset 2 km oli jo sen verran urbaania Sipoon keskustaa, että meni sitten hölkäksi. Kellokin oli vierähtänyt jo lauantain puolelle, Sipoon keskusta vaikutti kohtuu hiljaiselta, vain muutama humalikko ihmetteli menoamme sukset kädessä, otsalamput päässä, reppu selässä ja karttatelineet rinnuksilla. Rasti teiden risteyksessä löytyi taas helposti, ja matka pääsi jatkumaan kohti Söderkullassa sijaitsevaa viitosrastia.

Tämä olikin sitten kaikista pisin väli n. 13km, koko matkan pääsi lykkimään parin viikon takaisen Susi-hiihdon uraa pitkin. Alkoi jo pikkuhiljaa väsymys painaa, ei niinkään fyysisesti, vaan alkoi silmäluomet tuntumaan raskailta. Matka kuitenkin taittui mukavia marssilauluja laulellessa, suosituimpina “Maan korvessa kulkevi” ja tietysti Apulantaakin viriteltiin: “Kipu lähtee huutamalla!”  Rasti löytyi taas hyvin, ja matka sai jatkua kohti kuudennetta rastia.

Päätettiin taas oikaista teitä pitkin, kun latureitti oli niin kiemurainen, eli samaa uraa takaisin ja Sipoonjoesta traktorisiltaa yli. Nyt pitikin pitää ensimmäinen isompi huoltotauko, kun Savon Raketti oli imenyt 2 litran juomarakon kuiviin. Litran varaneste rakkoon ja matka jatkui. Reitin pisin yhtenäinen tiepätkä tuntui tässä vaiheessa jo epätoivoisen pitkältä, ei huvittanut enää vaihtaa lenkkareitakaan jalkaan ja monoilla oli ikävä juosta. Niinpä päädyimme kävelytahtiin. Kilometrien talsimisen jälkeen pääsimme taas vihdoin ladulle ja matka jatkui suksien kohti Lillhagenissa sijaitsevaa rastia. Ladulta muutaman sadan metrin piston pääsimmekin muiden kilpailijoiden tekemää latua pitkin, joten taas yksi rasti lisää käytynä.

Tässä vaiheessa Savon Raketti totesi kumppaneilleen kainalossa sijainneiden hiertymien äityneen niin pahoiksi, että Hakunilan rasti sai jäädä käymättä. Päätimme siis käydä vielä lopuksi järkkäreiden “yökerho” -rastilla, joka sijaitsi sopivasti matkan varrella kohti maalia. Yökerho oli sijoitettu Viirilään Brännbergin huipulle. Sinne kiipesimme pientä upottavaa kinttupolkua pitkin, onneksi osuimme hyvin rastin kohdalle, ja siellä meitä odottikin lumeen hyvin maastoutunut ravintolarakennus (sissiteltta). Yökerhossa viivyimme tovin nautiskellen kasikymppistä saarenmaata kaakaoon sekoitettuna. Ohut vuoristoilma pakotti kuitenkin meidät varsin pian poistumaan alarinteen suuntaan. Muutaman kilometrin loppusuora kohti Kuusijärveä taittui hyvää latu-uraa pitkin, ja sitten olikin aika heittää sukset auton takakonttiin, ja todeta aikaa kuluneen 60 kilometrin yöhiihtoon 11 tuntia 38 minuuttia. Rasteilta keräsimme pisteitä saman määrän kuin voittajatiimi, meidän partiomme vain käytti aikaa reilu pari tuntia enemmän. Tuloksena siis tämän hienon tapahtuman kakkossija!


Kaiken kaikkiaan hieno reissu, suuret kiitokset järjestäjille Peräkylän Ponnistukselle. Ensi vuonna toivottavasti uudestaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti