tiistai 7. huhtikuuta 2015

Ei sitten menty Haltille


                                          Reitti kartalla karkeasti.

Tariuksen kanssa päätettiin, että tänä vuonna yritetään uudelleen Suomen katolle, kun viime vuonna jäi retki haaveksi huonojen sääolosuhteiden vuoksi. Jälkiviisaana voi tietysti todeta, että olisi kait kuitenkin pitänyt mennä viime vuonna…

Reissu alkoi jo 27.3. perjantaina matkalla kohti Rovaniemeä, jossa kolme hiihtosuunnistuskisaa Ounasvaaran maisemissa. Tarkoitus oli sunnuntaina viimeisen kisan jälkeen ajaa Kilpisjärvelle ja lähteä samantien maastoon, mutta kisa-/ajomatkaväsymys vei voiton ja otettiin huone Kilpishotellista ja päätettiin aloittaa retki aamulla. Varsinkin kun Tarius oli kärsinyt jo flunssasta viikonlopun aikana, mutta vakuutteli olon olevan jo parempi, jaksoihan Tarius hienosti rypistää sunnuntain Sm-erikoispitkässä kisassa itsensä plakettisijallekin, hienosti viidenneksi.

Maanantaiaamu, aamupala hotellilla ja matkaan. Autolla luontotalon parkkipaikalle, OACit jalkaan (127cm pitkät liukulumikengät nousukarvoilla) ja helekutin painava ahkio minulle vetoon. Lisäksi minulla oli kevyt reppu ja Tarjalla kevyt rinkka.

Jo ensimmäinen kilometri osoitti, että matkaan olisi kannattanut lähteä kahdella ahkiolla, mutta kun ei sitä ollut lähtiessä käden ulottuvilla. Ylipainava ahkio oli aika tuskainen vetää jyrkissä ylämäissä. Sääkään ei ollut kovin kehuttava, lunta tuli vaakatasossa, sivutuulta ihan reilusti. Tässä vaiheessa näkyvyyttä oli kuitenkin ihan reilusti, joten uskaltauduttiin pois merkityiltä reiteiltä, suunta kohti Saarijärven tupaa, johon matkaa oli n. 11km. Saarijärven tuvalle tehtiin matkaa rauhakseen nelisen tuntia, ja siellä pidettiin taukoa. Harkittiin jo tässä vaiheessa tuvalle jäämistä, ja täältä käsin oltaisiin tehty päiväretkiä, kun sää näytti jo siltä, että Haltille ei varmaankaan päästä. Paikalle saapunut 4 hengen miesporukka kuitenkin sai meidät toisiin ajatuksiin, etsittiin kuitenkin Lapin rauhaa, eikä meluavaa miesseuraa. He olivat jäämässä tuvalle yöksi, joten me päädyttiin jatkamaan matkaa.

Heti tuvalta lähdettyämme tehtiin kunnon virhe, kun oli liikaa intoa. Oli tarkoitus lähteä Kuonjarin kämpälle itäistä reittiä, Sinne johti kelkkasafariryhmien käyttämä keppiviitoitus, eli keppejä hangessa pystyssä 20 metrin välein. Me innoissamme kuitenkin lähdimme pohjoiseen seuraamaan toista viitoitusta, joka myötäili Kalottireittiä. Vastaan tuli tanskalais-saksalainen 3 naisen seurue, jotka huomauttivat meille asiasta. He olivat seuranneet viitoitusta olettaen sen menevän Kalottireitin kautta lännestä Kuonjarin kämpälle. Viitoitus ei kuitenkaan koskaan kääntynyt itään kämppää kohti, joten seurue oli kääntynyt takaisin.

Meidän matka kuitenkin jatkui eteenpäin, sen verran oli luottamusta omiin suunnistustaitoihin, että viitoituksia ei tarvitse seurailla. Loputtomalta tuntuva ylämäki Guonjarvarrin ja Duolljehuippujen väliseen satulaan imi mehut kropasta aika tehokkaasti. Ylös kuitenkin päästiin ja tässä vaiheessa viitoitus kääntyi tosiaan länteen kohti Norjaa, eikä itään kohti Kuonjarjoen kämppää, joka oli vain noin 3 kilometrin päässä, mutta sinne olisi pitänyt mennä jyrkän solan läpi. Arveltiin että viitoitusta tätä kautta ei ole Kuonjariin vedetty tuon solan ja mahdollisen lumivyöryriskin vuoksi. Lisäksi ylhäällä satulassa, n 980 metriä merenpinnasta, keli oli pahentunut todella rajusti, näkyvyyttä pahimmillaan alle 20 metriä.

Kuvassa pientä makua olosuhteista. Hieman Tariuksen päästä oikealle voi havaita "opaskepin"....

Niinpä päätettiin jatkaa viitoitusta hiljakseen eteenpäin, välillä piti jo toisen jäädä edelliselle kepille odottamaan, että toinen jatkaa ja näkee seuraavan. Näin ei hukata itseämme reitiltä. Viitoitus jatkoi hetken Norjan suuntaan, kunnes kääntyi uudelleen kohti pohjoista. Tässä vaiheessa päättelimme, että viitoitus johtaa todennäköisesti Lossujärven kämpälle, joka oli kuitenkin liian kaukana ottaa riski jaksetaanko kerralla sinne asti. Oli aika tehdä päätös ”hätämajoituksesta” telttaan (no, eihän meillä mitään hätää ollut, molemmat vielä hyvissä voimissa ja lämpiminä, mutta parempi majoittua ajoissa, kuin räpeltää liian väsyneenä). Eli päivän 22km taivalluksen jälkeen leiri pystyyn Aldovarrin koillispuolelle hieman tuulensuojaisempaan paikkaan. Kenttälapiolla kaivettiin tasainen pohja teltalle hankeen, teltta pystyyn ja sisälle makuupussien lämpimään. Iltapalaksi riisiä ja jauhelihaa, jotenkin ei jostain syystä kummallekaan oikein ruoka maistunut. Taisi olla varoitusta siitä mitä oli tulossa…

                                          Teltalle pohjaa kaivettiin hankeen

Yö kului rattoisasti tuulta ja tuiskua (ja Tariuksen kuorsausta) kuunnellessa. Minulla särki ”ahkionvetolihaksia” niin ettei saanut nukutuksi. Kahden aikaan yöllä illan mehutankkaus teki tehtävänsä ja oli poistuttava luontoon hetkeksi. Ulkona oli täysin tyyntä ja tähtikirkas taivas. Tässä vaiheessa oli mieli korkealla ja Haltin valloitus vielä vilkkui silmissä. Takaisin telttaan ja uni tuli vihdoin. Mutta osat vaihtuivat. Tariuksen olo huononi todella rankasti, minun tietämättä asiasta mitään. Aamu saapui vihdoin ja liikkeelle teki mieli. Pikainen suunnitelma vetää energiapatukoilla Lossun kämpälle ja syödä siellä vasta kunnolla. Tarius oli aika vaitonainen ja valitti ettei saanut enää nukutuksi sen jälkeen kun minä aloitin kuorsauksen. Väsyneenä liikkuminen on kuitenkin meille ”normaalia”, olemmehan siihen tottuneet 24 tunnin kisoissa, joten en kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Teltta oli enää purkamatta, muut tavarat oli jo pakattu ahkioon, kun Tarius istui ahkion päälle täysin uupuneena. Tässä vaiheessa tajusin, että Influenssa oli viemässä voiton, kysyin varovasti Tariukselta, onko hän todella noin huonossa hapessa. Vain lyhyt myöntäminen kuului Tariuksen suusta. Tässä vaiheessa, kun lumipyry ja tuulikin oli alkanut uudelleen, ei ollut muuta tehtävissä kuin todeta Tariukselle, että riskejä ei oteta ja on käännyttävä takaisin. Vastaukseksi tuli vain lyhyt nyökkäys. Sen verran piti vielä varmistaa ennen teltan purkua, että jaksaako Tarius 11km takaisin Saarijärven kämpälle, vai pitääkö jäädä telttaan vielä parantelemaan olotilaa. Päätettiin tsempata eteenpäin. Teltan purku ja loppu leirin purkaminen tapahtui hiljaisuuden vallitessa, olihan ilmassa toki pientä pettymyksen tuntua.

                                          Influenssa vie voiton.

Hyvin Tarius jaksoikin, kämpälle palattiin samaa reittiä kuin tullessakin. Tarius makuupussiin lepäämään ja minä puuhastelin kokkailun ja muun parissa. Jonkun kämpälle jättämä korttipakka oli iso apu ajanviettoon, jaksoipa Tariuskin muutaman paskahousun pelailla.

Hieman olisi houkutellut vetää vielä samana päivänä takaisin Kilpisjärvelle, mutta Tarius toppuutteli, ettei ole oikein siinä kunnossa. Niinpä päätettiin jäädä kämpälle ja levätä.

Päivän aikana sitten sattui ja tapahtui kaikenlaista. Todella raju pyrykeli ja huono näkyvyys oli aiheuttanut muille vielä pahempia vaikeuksia. Ensin paikalle pölähti turistiporukka moottorikelkkasafarilla. Opas oli eksynyt lumipyryssä väärälle tuvalle ja porstuasta kuului vaan kailotus, että jatketaan matkaa. Tuvassa asti eivät käyneet missään vaiheessa, joten he eivät meitä havainneet. Seurauksena oli, että tuo uljas ja upea retkeilyn ammattilaisopas ei tajunnut edes ovenpielessä olevia ahkiota ja suksia, oletti kämpän olevan tyhjä ja telkesi meidät sisään. Siinä pääsi pari ärräpäätä, kun yritin puoli tuntia myöhemmin lähteä huussiin ja totesin tilanteen. Meinasin jo potkia oven auki, mutta taskussa käsi osui monitoimityökaluun. Sillä sain ruuvattua tuvan ikkunan auki, sitä kautta ulos ja avaamaan oven säppi. Selvittiin siitäkin. Myöhemmin päivällä seurattiin vielä, kun pelastuslaitos ajeli kämpän ohi kelkoillaan, kävivät evakuoimassa jonkun tunturista. Siitä mitä oli tapahtunut, ei meillä ole tietoa.

Yö saatiin olla rauhassa, muita ei kämpälle ilmestynyt. En kyllä yhtään ihmettele, kun keli oli mitä oli. Aamulla sää oli jo paljon parempi, oli ilo lähteä liikkeelle, kun näkyvyyttäkin oli jo useampi kilometri. Tariuksenkin olo oli jo paljon parempi, menohaluja oli olemattoman painoisen rinkan kanssa paljon enemmän kuin minulla entistä painavamman ahkion kanssa, minulle kun ladattiin lähes kaikki paino.

                                          Oli siellä hetki hyvääkin keliä....

Matka etenikin aluksi ihan kivasti jopa maisemiakin ihaillen, kunnes minulla alkoi pikkuhiljaa lihaskivut kasvaa ja olo heikentyä. Oli minun vuoroni joutua influenssan kouriin. Loppumatka oli kuitenkin pääasiassa alamäkeä ja tasaista, joten buranan voimalla tuli sinniteltyä takaisin Kilpisjärvelle. Oli helpotus päästä autolle, kamat vaan kyytiin ja nokka kohti kotia. Reilu 900 km tuli ajeltua parin sadan kilometrin välein kuskia vaihdellen. Vain pari taukoa pidettiin, kun tankattiin auto ja ostettiin vähän purtavaa. Kotiin saavuttiin vielä nippanappa saman vuorokauden puolella.
Rankka oli retki, olosuhteet tosi kovat ja kunnioitus luonnonvoimia kohtaan taas kasvoi entisestään. Halti jäi odottamaan seuraavaa yritystä. Ensi kerralla ei tule kyllä lähdettyä yrittämään, jos on vähänkin pilviä ja tuulta luvassa, sateesta puhumattakaan.

Viimeinen uutinen rankoista olosuhteista tuli luettua netistä vielä pari päivää reissun jälkeen. Norjalaiset olivat evakuoineet ihan meidän ”naapurista” , eli tuon meidän telttayön vierestä Aldovarrin rinteeltä suomalaisen pariskunnan keskiviikkona. Olivat kuulemma neljä päivää olleet siellä, ruuat lopussa. Lopulta nainen oli sään parannuttua kiivennyt huipulle ja saanut yhteyden puhelimella ja hälyttänyt apua. Mies oli löydetty hangelta makuupussissa kylmettyneenä, mutta hengissä.

Taas yksi osoitus lisää siitä, että ei pidä aliarvioida luonnon voimia. Meillä ei ollut oikeasti hätää missään vaiheessa, koska oikeita ratkaisuja tehtiin oikeissa vaiheissa. Muuten olisi meilläkin voinut olla katastrofin ainekset lähellä. Ja luonnonvoimien lisäksi pitää myös ottaa huomioon, että oma terveyskin voi reissussa pettää. Paljon näkee tuollakin vaeltajia jotka ovat yksin liikenteessä, minä en yksin tuonne turvallisuussyistä lähtisi. Sairastuminen tunturissa yksin ei ole pikkujuttu, varsinkin alueella, jossa puhelimet ei kuulu.

Nyt kuitenkin turvallisesti kotona, seuraavia haasteita odotellessa,


 7.4.2015  Savon Raketti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti