perjantai 1. elokuuta 2014

26.7.2014 NUTS Pallas – Hetta Trail Ultra 55kmReissussa Savon Raketti tällä kertaa Tariuksen kanssa, Leif Jokmoksonin urakoidessa Sveitsissä Eiger Ultraa ja muiden laiskotellessa kesämökeillään.

Myöhään perjantai-iltana saavuttiin autolla Särkijärven majoille, josta varattu majoitus koko seuraavaksi viikoksikin, tarkoituksena vetäistä ensin lauantaina Pallas-Hetta 55km polkujuoksu, sitten vaellella tuntureilla päiväretkiä viikko ja lopuksi heittää vielä kaupanpäälle tunturisuunnistus yhdessä parisarjassa (2 x n. 18km/850m nousua).

Lauantaina ajeltiin sitten autolla Hettaan, kuitattiin kamat, ja järkkäreiden bussikuljetuksella kohti Pallashotellia, jossa oli koitoksen lähtöpiste. Pallaksella oli aikaa vielä tehdä lisätankkausta aamun pasta-aterian seuraksi yhdellä juustosämpylällä, ja tavata myös vanhoja tuttuja ennen starttia, joka tapahtui kello 16 torven töräytyksellä.

Tariuksen kanssa oli sovittu, että yhdessä mennään jos siltä tuntuu, jos toisella ei kulje, niin sitten erikseen. Alun 3 km nousuun sauvottiin rauhakseen kävellen, turha vedellä hapoille heti alkumetreillä. Ylhäällä hetken pysähdys ja maisemien ihailu takamaastoon, ja toteamus, että lähes peränpitäjiä oltiin letkassa. Tarkoitus ei ollutkaan mitään kieli vyön alla kisaa vetää, vaan nautiskella hölköttelystä ja ihailla maisemia.
Vuorossa olikin sitten pitkä alamäkiosuus, jota lähdin luukuttamaan ihan eri vaihteella, oikeastaan niin kovaa kuin louhikkoisella polulla uskalsi. Meno oli kuitenkin kevyttä, kun kokemusta epätasaiseen alustaan on paljon, niin ei tarvitse paljon askellusta jännittää.

Ensimmäiset 20 kilometriä taittui ihan mukavasti, nestettä kului ihan kohtuullisesti, mutta juurikaan muuta ei tarvinnut suuhun tunkea hyvän etukäteistankkauksen ansiosta. Lämmin keli tuntui kuitenkin luissa ja ytimissä, ja Hannukurussa tuli käytyä vilvoittelemassa järvessä, vaikka mäkärät ja hyttyset alkoivat pikkuhiljaa kiusaamaan tuulen tyynnyttyä. Tässä vaiheessa myös Tariuksella alkoi olla ongelmia nesteen imeytymisen suhteen, edes suolatabletit ei asiaa tällä kertaa helpottanut. Itselläni ei ongelmia ollut, mutta vauhdin hiipuminen seuraavaksi 20 kilometrin ajaksi ei minuakaan haitannut, pääsin paremmin nauttimaan maisemista, mikä oli minulla tämän retken päätarkoituskin.

Tariuksen olotila paheni kilometri kilometriltä kun nesteetkään ei sisuksiin uponnut, mutta sitkeästi vaan eteenpäin raahustettiin. Pyhäkerolle nousu oli Tariukselle todella vaikea, mutta niin vaan ylös päästiin. Olin jo aiemmin varoittanut, että Pyhäkeron jälkeen aion Tariuksen hylätä, koska minulla hyttyset, joita ilta toi enenemässä määrin tulleessaan, aiheuttaa minulle pahimmat ongelmat. Olen niiden pistoille allerginen, jo muutama pisto aiheuttaa koko kropassa sietämättömän kutinan. Niinpä 40 kilometrin jälkeen Tarius jäi köpöttelemään hiljakseen eteenpäin, ja katseli hetken minun kaukaisuuteen katoavia kantapäitäni. Minä löin pökköä pesään oikein kunnolla karistaakseni itikat kannoiltani ja viimeiset 15 kilometriä luukutin niin kovaa, että pelotti kestänkö sillä vauhdilla maaliin asti.

Viimeinen huolto oli 10 kilometriä ennen maalia, siinä pysähdyin vain nopeasti mäkäräparven keskelle täyttämään yhden pienen juomapullon varmuuden vuoksi, jos juomarakko tyhjenee kesken. Loppu olikin sitten tylsää tiejuoksua. Pakko oli vaan pitää reipasta tahtia yllä, yhdessä jyrkemmässä ylämäessä heitin hetkeksi kävelyksi, sen jälkeen oli tosi kankea olo ja vaikea siirtyä takaisin juoksuun. Tästä viisastuneena loput ylämäetkin meni juosten, onneksi niitä ei juurikaan ollut, koko viimeinen 15 kilometriähän oli lähes pelkkää alamäkeä ja tasaista.

Hieman turhan kovaa tuli vedettyä loppu, mutta alun hidastelun jälkeen totesin, että 10 tunnin alitus olisi kuitenkin vielä mahdollinen, joten tuli sitten luukutettua maaliin asti ajassa 9h44min. Tarius raahusti maaliin yli tunnin perässä, joten aika iso ero repesi tuolla viimeisellä 15 kilometrillä.

Taas yksi polkureippailu takana, hieno oli kokemus ja nyt palautellaan ja odotellaan tunturisuunnistuksen rääkkiä samoissa maisemissa.

Kiitokset järjestäjille taas kerran, poluilla tavataan!

Retkellä mukana:
Salomon Speed Cross 3
Gococo kompressiosukat, urheiluteipit kantapäiden yli estämään hiertymiä.
Ohuet juoksutrikoot
Ullmax bokserit, nivusiin valkovaseelinia estämään hiertymiä
PiPon tekninen edustus t-paita, kainalot ja hartiat valkovaseliini.
Buffi (suurimman osan matkasta ranteen ympärillä)
Garmin Fenix
McKinley Fraser 35 reppu (pienemmälläkin pärjäisi, mutta tämä reppu on selässä myös pitemmissä kisoissa)
2kpl 100g  Maxim geeliä, joista käytin toisen
2 pientä juustosämpylää, joista söin toisen
Sipsejä, joita söin kourallisen
Pari energiapatukkaa, jäi syömättä
6 litraa Squeezy Energi Forti juomaa (3 litran juomarakko, jonka täytin kerran matkalla)
Suolatabletteja kului n. 10kpl
GoreTex -takki
Pakolliset varusteet (EA yms.)

Savon Raketti


Tariuksen versio reissusta:

Keli muiden mielestä mahtava, itsellä pelko jo alusta saakka liian lämpimän kelin suhteen. Alku reippaasti kävellen ylös, sitten nautiskelujuoksua alaspäin. Tässä vaiheessa pohdin, oliko sittenkään fiksua lähteä kivikkoon paljasjalkakengin. Hyvältä kuitenkin tuntui, tossu nousi ihan mukavasti ja matka taittui. Juoma repussa oli aavistuksen tuhtia, joten valtaosin lipittelin vettä pullosta.  Lumikeron päällä isäntä pakotti pysähtymään, olin ottanut hänen juotavan jogurtin (tanskalaista, perkele) mukaan ja siemaisin siitä piristettä. Rinnettä alas hölkätessä totesin, että pieleen meni. alhaalla purossa vesitäydennys ja tollona vetäisin kylmää vettä reilusti mahaan. Siihen loppui nautinto tuolla reissulla. Kuumuus kiusasi jo itsestäänkin, mutta vatsakrampit estivät kaiken mahaan laittamisen. Yritin väliin oksentaakin, muttei sieltä mitään tullut. 

Seuraavien tuntien aikana toistui sama kaava: nielen jotakin, seuraavat 15 min kramppaa vatsa. Yritä siinä sitten edetä. Jossakin Tappurin reunoilla viimein tajusin: älä laita mitään suuhun. Onneksi ilta viileni ja puroissa pystyi jäähdyttelemään. Kävelemään pystyi, mutta juoksu oli nounou. Kivut helpotti kun ei väkisin yrittänyt syödä/juoda. Energiat kuitenkin niin loppu, että Pyhäkeron nousu oli tuskaa, pulssi pomppasi heti, kun nousu jyrkkeni. Kaikki loppuu aikanaan, tässä vaiheessa keskityin pääsemään huoltopisteelle, jossa ajattelin jättää leikin kesken. Alamäessä alkoi vielä vanha polvivaiva kiusata, eikä särkylääkkeen otto ollut mahdollista, siis sivuttain könkäten jyrkkä osuus alas. Huoltopiste oli kansoitettu hyttysillä, kyselin kyytiä pois, totesivat, että 1-2 h kuluttua. Hetken pohdin ja puin lisää vaatetta suojaksi. Sitten paloi käämi ja läksin kävelemään kohti kisakeskusta, huikkasin, että poimikaa kyytiin matkalta… 1,5 km ennen maalia porukka meni ohi, silloin en enää kyytiin hypännyt.  Maaliin selvisin, kun oivalsin, että vettä ja urheilujuomaa voi purskuttaa suussa nielemättä, antoi aina hetkeksi paremman fiiliksen. Vielä seuraavana aamunakaan ei isoja määriä voinut vatsaan laittaa, mutta pikku hiljaa parempi. Reissun opetus: Varo ulkolaisia jogurtteja!

Varusteet:
Jalassa asicsin nilkkapituiset juoksusukat ja Inovin Baregrip paljasjalkamaastokengät. Pisin reissu noilla kengillä ja ehdottoman kivikkoisin. Hyvin jalkapohjat hierottu, muttei mitään ongelmia (pottuvarpaan sisäpinnalla valmiiksi compeed, koska kenkäkin kuluu siitä puhki 3-400 km juoksulla. valkovaseliinia reilusti joka puolelle.
Päällä asicsin juoksushortsit ja PiPon tekninen paita, shock absorber-juoksuliivit, Ullmax tekniset alushousut.
Repussa varalla trikoot ja pitkähihainen tekninen paita, vaihtosukat.
eväinä metwurstisämpylä, merisuolasipsejä, Maximin energiageelejä ja pari jotakin patukkaa, ainut, jota ehdin maistaa oli tuo Vitalinean juotava jogurtti ja kielenkärjellinen geeliä.
Ea-kamat, suolatabletteja ja hippunen merisuolaa. 8 tbl otin, mutta ei apua
juomana Squeezyn forti-drink, johon sekaan hunajaa ja Soda-Stream-kokisuutetta (testattu, toimii, mutta nyt aavistuksen vahva seos keliin nähden) varatäyttökin olisi ollut, yleensä uppoaa hyvin, nyt 20 km kohdalla vielä 3/4 jäljellä, täytin vedellä, mutta eihän sitä lopussa enää mennyt juurikaan.
Sipsejä kokeilin Hannukurussa, ½ lastua sain alas, loput annoin Savon Raketille.


Tarius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti